W Polsce już prawie trzy miliony osób chorowało na COVID-19 (stan na 6 maja 2021 r.). Pacjenci, którym udało się wygrać walkę z wirusem i odczuwają skutki choroby, mogą zgłaszać się do programów wielospecjalistycznej rehabilitacji pocovidowej. Warto zatem postawić pytanie, czy istnieje specjalna dieta po COVID-19? Czy odpowiednim jedzeniem możemy wesprzeć proces rekonwalescencji?
Doświadczenie z pracy w poradni pokazało mi, że ciężkie przejście COVID-19 wiąże się bardzo często z prawie całkowitym niejedzeniem. Wpływa na to brak apetytu (chociażby z powodu gorączki) lub brak odczuwania smaku i zapachu. W takiej sytuacji ciężko o wprowadzenie w życie jakichkolwiek zaleceń. Na pewno powinniśmy w tym czasie dbać o stosowanie się do zasad prawidłowego żywienia, co pozwoli nam dostarczyć odpowiednią ilość związków wspomagających walkę z infekcją (m.in. witamin, związków biologicznie aktywnych, białka). Ważne jest także przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Możemy również starać się pobudzać apetyt poprzez przygotowywanie atrakcyjnych wizualnie potraw (kolory, kształty), doprawianie ich ziołami, czy wywietrzenie pomieszczenia, w którym będziemy jedli – pozbycie się zaduchu i nieprzyjemnych zapachów sprzyja apetytowi i jest pewnym substytutem przewietrzenia się.
Podczas rekonwalescencji powinniśmy zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu, aby mógł zregenerować się po samej chorobie, a także po ewentualnej, wymuszonej brakiem apetytu głodówce. Dieta po COVID-19 powinna być bardzo zbliżona do zwyczajnej, zdrowej diety, zbieżnej z zasadami prawidłowego żywienia.
Powyższe zasady są zbieżne z zasadami prawidłowego żywienia i mogą być z powodzeniem stosowanie w diecie po COVID-19, by organizm wrócił do równowagi. Wyjątkiem będą sytuacje, gdy po chorobie pozostają ciężkie powikłania – wtedy powinniśmy wprowadzić dodatkowe zalecenia żywieniowe, odpowiednie dla konkretnych dolegliwości.
Źródła: